• 1,2 kilo aardappels
  • 300 gram boerenkool (houdt ong. 20 gram apart om te strooien)
  • 250 gram prei
  • 25 gram roomboter
  • 400 gram cajunvlees of shoarma
  • 150 gram spekblokjes
  • 2 eetlepels ketjap manis
 
Print Friendly, PDF & Email

Wil je eens een andere stamppot van je boerenkool maken, dan is het maken van een boerenkool – prei stamppot een goede optie. Dit wordt ook wel een Ierse boerenkool genoemd omdat dit naar Iers recept is. Boerenkool en prei kunnen als groente prima samen gegeten worden, waarbij de smaak ook veel verrijkender zal worden. Om een goede boerenkool – preistamppot te maken heb je ongeveer 40 minuten de tijd nodig. Hiermee heb je dan direct voldoende voor 4 porties, en het gerecht is bovendien relatief eenvoudig te maken. Dit gerecht kan bovendien op verschillende manieren geserveerd worden, waarbij ook meerdere soorten vlees goed geschikt zijn om bij het bereiden te gebruiken. Deze keuze is dus vrije n kan je in principe zelf invullen. Zorg voordat je begint met het gerecht uiteraard wel dat je voldoende ingrediënten in huis hebt om de stamppot te maken.

Bereiding boerenkool met prei stampot (Ierse stampot)

JamieOliver 234x60

Als je begint met het bereiden van boerenkool – preistamppot is het van belang dat je ervoor zorgt dat je alle ingrediënten tot je beschikking hebt. Daarna is het slechts onderstaand stappenplan volgen om uiteindelijk een heerlijk gerecht op te kunnen dienen aan je familie of gasten.

1. Begin met het schillen van de aardappels en bestrooi deze met wat zout. Pak een relatief hoge pan en doe daar de aardappels in. Voeg hierbij water toe, maar voeg niet teveel water toe, omdat het geheel anders te nat zal worden om lekker te kunnen stampen.2. Was de boerenkool en voeg deze toe aan de pan met aardappels. Zet dit geheel op het vuur en laat deze zachtjes zo’n 10 minuten goed doorkoken.

3. Voeg na 10 minuten koken de gesneden prei toe en laat vervolgens de het geheel nog eens 10 minuten doorkoken. Alles zal op deze manier goed gaar worden en de smaak zal goed tot elkaar doordringen.

4. Pak een koekenpan en smelt boter om het vlees en de spek goed bruin te bakken. Zet het vlees op laag vuur om het vervolgens goed gaat te laten worden. Dit geheel moet ongeveer 5 minuten op staan.

5. Als de boerenkool, de prei en de aardappels samen voldoende gekookt zijn kan je dit geheel afgieten. Laat het heel even goed uitlekken en voeg vervolgens het mengsel van vlees en spek toe.

6. Gebruik een stamper om het geheel goed door elkaar te stampen om zo een lekker massa van boerenkool – preistamppot te creëren.

7. Is het geheel wat droog, dan kan er eventueel nog melk worden toegevoegd. Anders hoef je alleen nog maar de boter toe te voegen en kan het geheel geserveerd worden in de pan.

8. Serveer de boerenkool met daarbovenop gestrooid wat losse boerenkool blaadjes

Eet smakelijk!