• 1,5 kilo boerenkool
  • 1 kilo krieltjes (krielaardappelen)
  • 3 grote uien
  • 3 tot 5 eetlepels boter
  • 0,5 theelepel pimentbessen
  • 2 eetlepels havervlokken
  • 1 stuk van 500 gram ribkarbonade
  • 4 saucijzen
  • suiker
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
 
Print Friendly, PDF & Email

Hoewel je het wellicht niet direct zal denken zijn er veel verschillende gerechten te verzinnen, die met boerenkool gemaakt kunnen worden. Gestoofde boerenkool is één van die gerechten en is bovendien erg eenvoudig te maken. Bij het maken van deze boerenkool wordt gebruik gemaakt van krieltjes en moet het geheel stoven in een grote pan. Met alle ingrediënten die wij voor jou benoemen kan je ongeveer 4 porties van deze gestoofde boerenkool serveren. Dit geheel kan rechtstreeks op borden geserveerd worden, maar kook je aan huis, dan is het uiteraard ook een optie om gewoon lekker de pannen op tafel te zetten.

Bereiding gestoofde boerenkool met saucijs

JamieOliver 234x60

Om gestoofde boerenkool op een goede manier te kunnen bereiden moeten de stappen van dit recept goed gevolgd worden. Doe jij alles volgens het stappenplan, dan kan je als het gerecht klaar is een lekkere gestoofde boerenkool opdienen.

1. Begin met het schillen van de krieltjes en kook deze gaar in ongeveer 20 minuten. Het is ook mogelijk om voorgekookte krieltjes te gebruiken.

2. Was de boerenkool en verwijder eventuele harde stelen uit het geheel. Kook deze boerenkool een hele korte tijd en koel deze vervolgens af met koud water. Gooi de boerenkool in het vergiet en laat deze even uitlekken.3. Hak de boerenkool lekker grof en snipper de uien in kleine stukjes. Leg deze uien even in ongeveer 3 eetlepels boter in een grote pan en voeg dan de boerenkool, de pimentbessen en de havervlokken toe.

4. Ga verder met het wassen van de ribkarbonade en leg deze bovenop de boerenkool in de pan. Voeg hierbij 250 milliliter water toe en kook dit geheel in ongeveer 1,5 uur gaar. Na ongeveer een uur koken moeten de saucijzen ook aan de pan worden toegevoegd.

5. Begin met het bakken van de krieltjes voordat het geheel uit de pan helemaal gaar is. Zorg ervoor dat deze lekker goudbruin gebakken worden in 1 a 2 eetlepels boter. De krieltjes kunnen eventueel op smaak gebracht worden met wat peper en zout.

6. Zijn de krieltjes klaar en is de boerenkool goed genoeg gekookt, snijd dan de ribkarbonade in plakken en serveer het geheel op een bord. Het is mogelijk om met peper en zout eventueel de boerenkool ook nog wat extra smaakt te geven.

7. Alles helemaal klaar? Je kunt de boerenkool en het vlees nu los serveren. Eventueel is het mogelijk om een stuk vlees weg te laten of een ander stuk vlees in de plaats te gebruiken.

Eet smakelijk!

Image is van http://www.la-casserole.nl/hollands-buffet.html