• 1 kilo aardappels
  • 600 gram boerenkool
  • 2 rookworsten
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel azijn
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
 

Boerenkool is een echt Nederlands gerecht. Door de juiste combinatie van vochtigheid en temperatuur groeit boerenkool als kool in Nederland. Het is een gerecht wat voornamelijk in de koude wintermaanden wordt gegeten. Gecombineerd met een heerlijke rookworst is dit een genot voor elke Nederlander die zit te eten terwijl het buiten guur en nat is. Het recept voor de Hollandse boerenkool is eigenlijk zeer eenvoudig.

Bereiding Hollandse boerenkool

JamieOliver 234x60

1. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in stukken.

2. Stop de boerenkool in een grote pan en leg de aardappelen er bovenop.

3. Voeg circa 250 ml water toe in de pan en ook een scheutje zout van ongeveer een theelepel.



4. Breng de boerenkool en aardappelen aan de kook met het deksel op de pan.

5. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg ze op de aardappelen.

6. Laat het geheel voor circa 15 minuten koken en haal vervolgens de rookworsten uit de pan.

7. Giet vervolgens de boerenkool en aardappelen af en vang het kookvocht op in een kom.

8. Stamp met een stamper de boerenkool en aardappelen fijn.

9. Voeg de boter en de azijn toe en roer het goed door elkaar.

10. Voeg tijdens het roeren continu een scheutje kookvocht toe of eventueel warme melk.

11. Breng het daarna op smaak met peper en zout.

12. Snij de rookworst in plakjes en leg het op de boerenkool.

Eet smakelijk!